Barkow Leibinger

Barkow Leibinger
Schillerstraße 94, D–10625 Berlin
T +49(0)30 315712 -0 F -29
info@barkowleibinger.com
 / 

Trumpf Multistory Parking Lot

The new multi-storey car park on the Trumpf campus in Ditzingen was built on the site of an old car park. The building structure is divided into two parts which are offset along the longitudinal axis. This architectural trick meant a 60 year old walnut tree was able to remain in place.  

Due to its prefabricated construction of steel and reinforced concrete, the multi-storey car park could be erected particularly efficiently, saving time and money.  Measuring approximately 66 x 82 metres, it appears light and flexible in volume due to the structure of its outer frame, which consists of axial laser-cut, vertically positioned fins. These were cut out of a metal pipe on Trumpf's machines in two variations – leftwards and rightwards – and mounted on the car park as a light, hanging façade.  The 3 600 pieces were arranged by storey and offset from each other, so that the façade take on a different appearance according to the direction of the light. 

The building contains eleven parking levels arranged in a split-level system. Apart from parking spaces for 950 cars and 120 bikes, there is also an underground changing area for cyclists and motorcyclists. 100 parking spaces have been designated for electric cars.

 

 

Project Information

Architects — Barkow Leibinger, Berlin, Frank Barkow, Regine Leibinger

Team — Tobias Wenz (Associate), Alexander Lehmann (Project Leader), John Lai, Andreas Moling (Model), Ina Reinecke, Kevin Scheurer

Program

Parking

Location

Ditzingen

Size

25.200 s qm 

Construction

03/2018 - 12/2018
 

Client

TRUMPF GmbH + Co. KG, Ditzingen

General Contractor
Goldbeck Süd, Engen
 

Structural Engineer

Goldbeck Süd, Engen

HVAC

Krebs Ingenieure, Ditzingen

Electrical Engineering

Müller Bleher, Filderstadt

Landscape Architect
Capatti Staubach, Berlin 

Photos
Stefan Müller, Berlin
Ina Reinecke, Ditzingen