Barkow Leibinger

Barkow Leibinger
Schillerstraße 94, D–10625 Berlin
T +49(0)30 315712 -0 F -29
info@barkowleibinger.com
 / 

Europe under one roof. An ensemble for the European Commission in Brussels - Competition

Open and public, free and accessible, united and diverse: the same characteristics we wish for the future of the European Union form the basis of our design for an ensemble of buildings for the European Commission in Brussels. The project "Loi130 - Europe Under One Roof" was created in cooperation with Brandlhuber+. 

Spread over an area of 24,000 square meters, the complex forms a small urban quarter in the middle of Brussels. Through different levels and heights, as well as incisions in the cubature and geometry of the base,the ensemble cleverly blends into its context. Surrounding quarter axes are continued inside the block and connect the area with its urban surroundings. Additionally, on the lower level, a secondary, meandering path with cross-connections emerges.

The entire ground floor level is open to the public. As the basic idea of the entire design, this "Common Ground" symbolizes a union of different structural fragments: a reference to the idea of the European Union's association of states. In several pavilions surrounded by green islands, visitors will find cafés and restaurants, shops, galleries and mini libraries. This mixture of different uses in a green, hilly landscape, with a 14-meter-incline forms the foundation of the ensemble.    

Security measures increase with each ascending level. The completely public pavilion level is followed by the mid-rise level with heightened security. In this area there are offices, cafeterias, meeting rooms and two kindergartens. As a transition to the high-rise level with five office towers of different heights, a green roof landscape (concourse level) offers users the opportunity to meet, exchange ideas, and relax. 

The high-rise level, equipped with the highest security level, exclusively accommodates offices. Towards the outside, the towers that rise from thebase continue the geometric language of the urban design. Inside, spacious, multi-story winter gardens offer the opportunity for meetings and breaks. They are part of the energy concept, which ensures low energy consumption for the ensemble through the use of combined ventilation, a clever heating and cooling system, LED lighting and sustainable water management.

Project Information

Architects
Barkow Leibinger, Berlin
Frank Barkow, Regine Leibinger

With Brandlhuber+ (Berlin) and BOGDAN & VAN BROECK (Brussels)

 

Team
Martina Bauer (Associate), Sebastian Awick (Team Leader Competition), Reto Maria Assisi, Julien Kiefer, Andreas Moling, Marina Rondini, Laura Salazar, Stefan Sauter, Pablo Sequero, Jan Skarlat, Robert Tzscheutschler, Francesca Zecca, Andreas Moling (Model), Reider Mester (Model)

 

Program

Office, day care centre, retail 

 

Location

Brussels 

 

Size

252.053 qm

 

Competition 
27.08.2018 - 29.04.2019

 

Client 

European Commission

Supervisor 

[phase eins]

 

Renderings

ponnie images

 

Structural Engineering/Facade

Knippers Helbig GmbH, Stuttgart

 

Landscape Architect

Cappatti Staubach, Berlin

 

MEP Engineers

Rentschler und Riedesser Ingenieurgesellschaft mbH, Berlin
Transsolar Energietechnik GmbH, Stuttgart

 

ELT

ibb Burrer & Deuring Ingenieurbüro GmbH, Berlin

 

Graphic Design

The Laboratory of Manuel Bürger, Berlin

 

Storytelling

Christopher Roth, Berlin

 

Facade

Knippers Helbig GmbH, Stuttgart