Barkow Leibinger

Barkow Leibinger
Schillerstraße 94, D–10625 Berlin
T +49(0)30 315712 -0 F -29
info@barkowleibinger.com
 / 

Serpentine Summer House 2016

By commissioning a temporary summer pavilion by a leading architect every year, the Serpentine Galleries in Londons Kensington Gardens is known as an international site for architectural experimentation. Its Architecture Programme expands for 2016 with four Summer Houses joining the Serpentine Pavilion.

 

Queen Caroline’s Temple, an 18th century historical “summer house” attributed to William Kent and situated in the proximity of the Serpentine Gallery, stands seemingly purposeless facing a large meadow. A second, today extinct, Pavilion also designed by William Kent was situated on a nearby man-made mountain constructed from the dredging of the artificial The Long Water. This small Pavilion rotated mechanically 360 degrees at the top of the hill offering various panoramic views of the park and, reciprocally, different views of itself when seen from the park. It was meant to be seen in the park and was meant as a structure from which to see its surroundings. The little mountain and house disappeared at some point in history.

With this in mind (temporality and the absent house) Barkow Leibinger designed a Pavilion in-the-round standing free with all its sides visible. It is conceived as a series of undulating lines constituting bands and forming part of the structure that is reminiscent of a contour drawing (or the act of drawing a form without lifting the pencil up from the paper and only looking at the subject). The logic of generating a structure from loops of ribbon is a self-generating one and comes from a logic of making that is, by coiling material in your hands round and round then stacking the material upon itself.      

The new Summer House is organized as four bands of structure beginning with a bench level attached to the ground, a second band of three C-shaped walls crowned by a third and fourth level which forms a roof that cantilevers a tree-like canopy over the smaller footprint defined by the undulating loops of bench wood. The horizontal banding recalls the layered coursing of Kent’s Summer House albeit its idiosyncratic nature. The Summer House is constructed with plywood skin on a steel tube frame, materials intrinsically in harmony with the looping geometry of the structure.

Project Information

Architects — Barkow Leibinger, Berlin, Frank Barkow, Regine Leibinger

 

Project Architects — Blake Villwock, Vincenzo Salierno

 

Team —  Jan Blifernez, Linda Zhang, Jane Wong

 

Location

Kensington Gardens

London, UK

 

Size

50 sqm

 

Exhibition

10 June - 9 October 2016

Client

Serpentine Galleries

London, UK

 

Technical Advisor

David Glover

Intelligent Engineering, Gerrards Cross, UK

 

Engineering, Technical services

AECOM, London, UK

AKT11, London, UK

 

Construction

StageOne

Tockwith, York, UK

 

Photos

© Iwan Baan

© Barkow Leibinger