Barkow Leibinger

Barkow Leibinger
Schillerstraße 94, D–10625 Berlin
T +49(0)30 315712 -0 F -29
info@barkowleibinger.com
 / 

HAWE-Werk Kaufbeuren

HAWE, a manufacturer in Bavaria of mobile hydraulic systems and components, initiated a design competition in 2008, won by Barkow Leibinger, for a new production center in the context of an agricultural landscape at the edge of the Bavarian Allgäu and Alps. After a postponement due to the international economic crisis of the intervening  period, the 50 000 square meters project was simplified, developed and completed on-time / under-budget in 2014.

Conceived as a „green factory“ the plan is organized around a pin-wheel of four building volumes of production halls which rotate around a central courtyard surrounded by offices, conference rooms, and cafeteria with views to the south and Alps. The pinwheel organization offers offset views for the workers into the landscape and help scale the large building down in the context of the landscape. The shed roofs mimic the nearby alpine topography of peaks and valleys and animate the buildings silhouette a geometry that extends down the facades as articulated in sheet metal, glass, and translucent channel-glass, an approach avoiding the monotony of typical „big-box“ typologies that proliferate near much of our industrial areas and roadways.

In order to increase speed of construction and to reduce costs the wide span beams of the halls and the sandwich elements of sheet metal for the roofing were prefabricated. The integration of mechanical systems and the grid-like structural system allowed for flexible floor layouts. The roof sheds are oriented to the north, classically, offering even daylighting while the opaque surfaces of the sheds orient to the south, ideally, for photovoltaic panels.

 The factory is exemplified here by a flexible and a serial construction system that enhances the workspace and improves the processes for the things that are made there.

Project Information

Architects — Barkow Leibinger, Berlin, Frank Barkow, Regine Leibinger

 

Team Design — Martina Bauer (Project Architect), Natascha Bauer, Frederic Beaupere, Aki Nagasaka, Ruwen Rimpau, Morihide Seki, Jens Wessel

 

Team Construction — Lukas Weder (Project Architect), Matthias Anke, Franz Brunnert, Ulrich Fuchs, Johannes Gestering, Michael Johl, Henrike Kortemeyer, Arne Löper, Mathias Oliva Y Hausmann, Andrea Hronjec, Ruwen Rimpau, Morihide Seki, Antje Steckhan, Jonas Troescher, Tim Unnebrink

 

Program

Production and Assembly Halls, Offices, Conference Room, Canteen, Kitchen, Storage

 

Location

Kaufbeuren, Germany

 

Size

50.039 sqm

 

Construction

2012 - 2014

 

Awards

2016  industriebaupreis 2016,

Winner Category Building

2015  Baupreis Kaufbeuren

2015  Archdaily Building of the Year Awards 2015, Finalist

Client

HAWE Hydraulik SE

 

Project Management

Ingenics AG, Ulm

 

Construction Management

Höhler + Partner, Aachen

 

Structural Engineer

Dobler GmbH & Co. KG Planungsbüro, Kaufbeuren

 

HVAC and Plumbing

Albrecht GmbH, Kammlach

 

Electrical Engineer

Christian Kaindl, Nandlstadt

 

Energy Design

Rögelein +  Partner  Ingenieure GbR, Munich

 

Façade Consultant

Priedemann Fassadenberatung GmbH, Berlin

 

Building Physics

Müller-BBM GmbH, Planegg

 

Landscape Architect

Stefanie Jühling, Munich

 

Photos

© David Franck

© barkowleibinger Ina Reinecke/Barkow Leibinger