Barkow Leibinger

Barkow Leibinger
Schillerstraße 94, D–10625 Berlin
T +49(0)30 315712 -0 F -29

Fraunhofer Research Campus Waischenfeld

The Research Campus Waischenfeld is a retreat and think-tank for the Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS in the medieval village of Waischenfeld in northern Bavaria. In a concentrated and idyllic setting researchers are provided with laboratories, guestrooms, conference rooms, offices, a central event space/ cafeteria and outdoor terraces for research and development of microelectronics, information technologies, and telecommunications.

The village is characterized by a dense concentration of indigenous masonry and post and beam timber houses (fachwerk) distributed up and along the picturesque Wiesent river valley. Adjacent to the village and main road, the site is located on a gently sloped meadow bordered to the east by a forest.

In order to integrate the research campus into the regional scale of the village the program is distributed into four 2 to 3 story pavilions with asymmetrically gabled roofs. The building volumes are rotated from each other referencing the organic quality of the village while enhancing views, orientations, and generating a spatial dynamic between them including a generous terraced entrance. This strategy allows two future modules (pavilions) to be seamlessly added to the south. The pavilions are connected centrally by a flat-roofed timber truss-work, which encloses the central event space punctuated by triangular skylights while providing an all-weather connection. The roof of this structure provides additional outdoor terraces to further enhance communication and discourse between researchers. 

Stepping up the meadow slope the ensemble is further embedded into the village-scape while remaining legible as a place of learning, research, and exchange. Programmatically the lower levels house active uses such as laboratories, offices, and conference rooms while the upper levels house guestrooms.

To represent this programmatic idea the construction is a hybrid system of concrete for the lower levels to improve acoustical separation and energy use (heating and cooling) and timber construction for the upper levels and roofs, a material that extends as a cladding material (larch board and batten) covering the four pavilions. This technological strategy earns the project a “passive energy” rating. The wood skin is complimented by a sandblasted concrete base course where it occasionally appears. A series of operable windows punch through the pavilion volumes, overscaled in relation to the programs, while simultaneously recalling the historical window types of the village. The roof and flashing is of standing seam copper - another material, like the wood cladding, which will weather gaining a patina over time.

Project Information

Architects — Barkow Leibinger, Berlin, Frank Barkow, Regine Leibinger


Team Design — Martina Bauer, Michael Bölling, Didier Callot, Clemens Klein, Ina Reinecke, Tanja Salomäki, Ulrich von Türckheim, Jens Wessel (model)


Team Construction — Heiko Krech (Project Architect), Nina Cattaneo, Christian Coburger, Sonia Sandberger, Erika Tillberg, Ulrich von Türckheim, Daniela Voss, Annette Wagner



Research Institute, Seminar and Conference Rooms, Auditorium, Cafeteria, Laboratory, Guest Rooms



Waischenfeld, Germany



3.813 sqm


2010, 1st Prize




05/2012 - 07/2014



2016  DAM Preis für Architektur, Nomination


Fraunhofer - Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V.


Construction Management

Höhler+Partner Architekten und Ingenieure, Aachen


Structural Engineer

Suess-Staller-Schmitt Ingenieure GmbH, Gräfelfing    


Energy Design

Transsolar Energietechnik GmbH, München


Mechanical Engineer

Ingenieurbüro Karl Müller GmbH, Bayreuth    


Electrical Engineer

Haustechnik Projekt GmbH, Nürnberg


Building Physics

Ingenieurbüro für Bauphysik Horstmann + Berger, Altensteig


Fire Protection Consultants

HHP West Beratende Ingenieure GmbH, Bielefeld / Peter Stanek, Berlin


Facade Planning

Kucharzak Fassaden Engineering, Berlin


Landscape Architect

Lösch Landschaftsarchitektur, Amberg



© Stefan Müller