Barkow Leibinger

Barkow Leibinger
Schillerstraße 94, D–10625 Berlin
T +49(0)30 315712 -0 F -29

Fellows Pavilion - American Academy in Berlin

The American Academy in Berlin, founded in 1994 by Richard C.Holbrooke, Henry A. Kissinger, and Richard von Weizs.cker, is a vital and growing center for residential fellowships for American scholars, writers, and artists, among them alumni Arthur Miller, Jonathan Franzen, Jenny Holzer, Jeffrey Eugenides, Hal Foster, and Jonathan Safran Foer. The Academy is housed in the Hans Arnhold Center, a picturesque 19th-century villa on a large parcel of land directly on the Wannsee.

The success of the Academy’s program has led to a dearth of available space, so plans for a garden pavilion were initiated to provide more study space for resident fellows. A disused bathhouse, located on the left side of the Academy’s expansive yard and nestled along an old masonry wall, provided the ideal site. An existing sculpture by Georg Kolbe, „Verkündigung“ (1937), gestures to this new pavilion, recalling Kolbe‘s „Der Morgen“ (1925) at Mies van der Rohe‘s Barcelona Pavilion.

Reminiscent of earlier practice prototypes—such as the “Loom Hyperbolic” installation at the 2012 Marrakesh Biennale—as well as the history of 20th century pavilions, Barkow Leibinger conceived a lightweight glass and steel structure. Central to the enclosed space of seven study carrels and a small kitchen is a roof of steel beams that forms a double-curved surface, which appears to float over the lower spaces. The form of the pavilion’s roof is a result of “ruled geometry”: offset straight lines rotated to produce four hyperbolic paraboloids, a shape that is both abstract and familiar, since it reflects, if only in elevation, the gabled roof of the historical villa. The distinctness of the pavilion is further enhanced by both its seeming to “float” above the garden’s green lawn, and its dominant white color. LED lighting, located at the top of the carrel walls, further emphasizes this effect at night by illuminating the ceiling, which appears then to float above the structure itself.

The roof is supported at the corners by four I-beam columns, which also serve as rainwater drains. An oak-plank-clad steel platform sits slightly above the ground and is the primary surface for both exterior and interior spaces. A glass fa.ade of sliding doors and glazing sits back from the building’s perimeter, which creates a continuous porch area around the entire structure and allows for increased transparency into and from the pavilion. Inside, the 7m. study spaces are divided by ceiling-high walls, constructed of glass, oak, and steel. The individual spaces open to an internal corridor via glass doors, and into the garden area via large glass sliding-doors, which may be shuttered by curtains for privacy. Each office is outfitted with built-in metal shelves, drawers, and a desk, complemented by freestanding furniture from Vitra. The three-layer glazing, floor and wall heating, and well-insulated floors and roof contribute to the energy efficient structure.

Project Information

Architects — Barkow Leibinger, Berlin, Frank Barkow, Regine Leibinger


Team — Tobias Wenz (project architect), Gustav Düsing, Ulrich Fuchs, Annette Wagner



7 Study Carrels, Kitchen, Restrooms



Berlin-Wannsee, Germany



ca. 85 sqm






2016  Preis des Deutschen Stahlbaues, Acknowlegement

2017 European Union Prize for Contemporary Architecture –

Mies van der Rohe Award, Nomination


American Academy in Berlin


Tendering/Construction Management

BAL Bauplanungs und Steuerungs GmbH, Berlin


Structural Engineer

Hörnicke-Hock-Thieroff (HHT), Berlin


Mechanical/Electrical Engineer

HDH - Ingenieurgesellschaft für  technische Gebäudeausrüstung mbH, Berlin


Building Physics

Müller -BMM, Berlin


Landscape Architect

Capatti Staubach, Berlin



© Stefan Müller

© Simon Menges

© Ina Reinecke/Barkow Leibinger